Ελένη Κολτσίδα

- Ψυχολόγος, Σύμβουλος Προσωποκεντρικής Προσέγγισης -

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;

Γενικά, η ψυχοθεραπεία λειτουργεί μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο (θεραπευτικό πλαίσιο)  το οποίο περιλαμβάνει τον χρόνο, τον τόπο, τη συχνότητα , την διάρκεια, την εχεμύθεια, την αμοιβή του θεραπευτή και γενικά κάποιους όρους στη συνεργασία οι οποίοι συζητιούνται στην πρώτη κιόλας συνάντηση.

Το πρώτο βήμα ώστε να έρθει κάποιος σε επαφή με έναν θεραπευτή είναι να προγραμματιστεί ένα ραντεβού όπου και θα ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος για το θεραπευτικό πλαίσιο.

Η πρώτη συνάντηση δεν αποτελεί δέσμευση για καμία από τις δύο πλευρές και είναι κυρίως αναγνωριστική ώστε να αποφασίσουν στη συνέχεια αν θέλουν να δουλέψουν μαζί. Επιπλέον, συζητιούνται τα θέματα που απασχολούν τον ενδιαφερόμενο και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πότε χρειάζεται να απευθυνθώ σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, συγκεκριμένα σε έναν ψυχολόγο.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ψυχολογικού τύπου το οποίο σας δημιουργεί έντονο αίσθημα δυσφορίας και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Τέτοια μπορεί να είναι άγχος, φοβίες, τραύμα, πένθος, προβληματικές σχέσεις, διατροφικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά προβλήματα.

Επίσης, εάν δεν παρατηρείτε μείωση των συμπτωμάτων και οι δυσκολίες που βιώνετε δεν βελτιώνονται αλλά μένουν σταθερές για μεγάλο διάστημα ή εντείνονται, τότε καλό είναι να κάνετε μία συνάντηση με έναν ειδικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνουν πολλοί περιορισμοί στη ζωή μας και δεν απολαμβάνουμε στην καθημερινότητα μας ακόμα και πράγματα που μας έδιναν ευχαρίστηση.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ως «προβληματικοί» εάν απευθυνθούν σε έναν ψυχολόγο, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσει κανείς σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή του και να τα αντιμετωπίσει. Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία αφορούν ανθρώπους που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, όλων των ηλικιών, ευαίσθητοι συναισθηματικά που αντιμετωπίζουν διαφορετικές ο καθένας προσωπικές δυσκολίες, όμως υπάρχουν και πολλά κοινά θέματα που όλους μας απασχολούν!

Τέλος, μπορεί να θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και να επενδύσετε μέσα από την ψυχοθεραπεία σε μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Ποιά είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας; Πώς μπορείτε να βοηθηθείτε δουλεύοντας μαζί μου;

Βασικός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να επεξεργαστείτε συναισθήματα που έχετε αρνηθεί ή διαστρεβλώσει, τραυματικές ή μη εμπειρίες που σας έχουν σημαδέψει.

Να διερευνήσετε τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με τους άλλους αλλά και να εμβαθύνετε  στην σχέση με τον εαυτό σας. Έτσι θα ανακαλύψετε πιο υγιείς τρόπους να υπάρχετε στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Να έρθετε σε επαφή με κομμάτια του εαυτού σας στα οποία δεν δόθηκε ποτέ φωνή, σε πτυχές της προσωπικότητας σας που δεν ήταν ποτέ αποδεκτές από το οικογενειακό και κοινωνικό σας περιβάλλον.

Να αξιολογήσετε τις πραγματικές σας ανάγκες κα να αποκτήσετε πιο ενεργό ρόλο στην ικανοποίηση τους. Να τολμήσετε να διαφοροποιηθείτε από τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για εσάς.

Τελικά, να ζήσετε πιο αυθεντικά και να είστε ανοιχτοί στις εμπειρίες σας!

«Ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που μπορεί να είναι όλο και περισσότερο οι δυνατότητες του» C. Rogers

Ποιος είναι ο κατάλληλος θεραπευτής για εμένα;

Από έρευνες έχει φανεί ότι ο καθοριστικός παράγοντας ώστε να είναι αποτελεσματική η συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία είναι η θεραπευτική σχέση. Εν ολίγοις, το σημαντικό είναι να αναπτυχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο  μέσα στην οποία ο δεύτερος θα νιώθει αρκετά άνετα ώστε να μπορεί να ανοίξει διαφορετικά θέματα τα οποία τον απασχολούν  χωρίς να νιώθει ότι ο θεραπευτής γίνεται επικριτικός.

Συνεπώς η θεραπευτική προσέγγιση διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο ενώ όταν υπάρχει μία σωστή θεραπευτική σχέση το άτομο τολμά να εξερευνήσει, επεξεργαστεί να αισθανθεί και να βιώσει διαφορετικά συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες και πλευρές του εαυτού στις οποίες ενδεχομένως να μην είχε δοθεί προσοχή καθόλου ή με τον κατάλληλο τρόπο.

Πόσο εμπιστευτικό είναι το περιεχόμενο των συνεδριών;

Οι πληροφορίες που μοιράζεστε με έναν θεραπευτή είναι εμπιστευτικές και δεν αποκαλύπτονται επειδή υπάρχει το «απόρρητο» θεραπευτή-θεραπευόμενου. Το απόρρητο μπορεί να ακυρώσει ο θεραπευτής στην περίπτωση που απειλείται η ζωή σας ή η ζωή άλλων ανθρώπων με βάση αυτά που ορίζει ο νόμος και ο κώδικας δεοντολογίας.

Πολλοί θεραπευτές που συμμετέχουν σε ομάδα εποπτείας με άλλον επαγγελματία συνήθως με μεγαλύτερη εμπειρία, δίνουν κάποιες πληροφορίες αποκρύπτοντας στοιχεία για την ταυτότητα των θεραπευόμενων.  Σε περίπτωση που χρειαστεί να συνεργαστεί ο θεραπευτής με κάποιον άλλο ειδικό ψυχικής υγείας όπως ψυχίατρο, πρώτα θα ενημερωθείτε για αυτό.

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία και ποια είναι η συχνότητα των συναντήσεων;

Μία συνεδρία διαρκεί 50-60 λεπτά και συνήθως είναι μία φορά την εβδομάδα. Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνονται λιγότερο ή περισσότερο συχνά, προηγείται συζήτηση και αξιολόγηση των αναγκών του θεραπευόμενου ώστε να αποφασιστεί τι είναι πιο κατάλληλο και βοηθητικό για αυτόν.